Web Analytics Made Easy - Statcounter

وام بانکی متشکل است از وام‌های قرض‌الحسنه و تسهیلات بانکی وسوسه‌برانگیز. صاحبان بسیاری از مشاغل، زن و شوهرها، کارخانه داران،‌ خریداران مسکن... می‌تواند از وام بانکی به‌عنوان یک وجه کمکی استفاده کنند. وام بانکی به کمک آن دسته از افرادی می‌آید که نیاز مبرم به وجه نقدی هنگفت دارند. پس نیاز به وجه نقد برای انجام هر پروژه‌ای، افراد را تشویق (وادار) به استفاده از وام بانکی و تسهیلات ارائه‌شده از سوی بانک‌ها می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ادامه به آخرین خبر از وام بانکی می پردازیم.

وام‌های نقدی یکی از روش‌های تامین مالی خرد برای خانوار هستند. بانک‌های مختلف، این تسهیلات را با شرایط متفاوتی به مشتریان خود اعطا می‌کنند. متقاضیان نیز می‌توانند بسته به نیازهای خود، از بانک‌ها وام نقدی دریافت کنند.

در این گزارش با نگاهی به شرایط وام نقدی دو بانک ایران زمین و کارآفرین، این وام‌ها را با یکدیگر مقایسه می‌کنیم.

وام ۱۰۰میلیونی بانک ایران زمین

بانک ایران زمین در قالب طرح انتخاب، وام نقدی پرداخت می‌کند. در این طرح، متقاضی وام در ابتدا سپرده قرض‌الحسنه افتتاح می‌کند و حداقل سه ماه دارای میانگین حساب می‌شود. سپس مشتریان می‌توانند به میزان دو برابر موجودی حسابشان و تا سقف ۱۰۰میلیون تومان وام بگیرند.

حداقل سپرده‌گذاری متقاضی وام در این طرح، پنج میلیون تومان است. به عبارت دیگر، حداقل مبلغ این وام ۱۰میلیون تومان است.

سود این تسهیلات بر اساس دوره بازپرداخت و خواب سپرده بین ۱۰ تا ۱۸ درصد است. حداقل زمان بازپرداخت هم ۱۲ ماه و حداکثر آن ۲۴ ماه است.

به این ترتیب هر قسط وام ۱۰۰میلیون تومانی، با دوره بازپرداخت ۱۲ماهه و سود ۱۰درصد معادل هشت میلیون ۸۰۰هزار تومان خواهد بود. بنابراین کل مبلغ بازپرداخت وام گیرنده به بانک، به ۱۰۵میلیون و ۵۵۰هزار تومان می‌رسد. به علاوه وام گیرنده باید مبلغ ۱۰۰هزار تومان به عنوان هزینه‌های جانبی پرداخت وام، به بانک پرداخت کند.

همچنین به ازای دریافت هر ۲۰میلیون تومان از بانک، یک ضامن رسمی باید بازپرداخت این وام را ضمانت کند. به عبارت دیگر، متقاضی برای دریافت وام ۱۰۰میلیون تومانی، به پنج ضامن نیاز دارد.

شرایط وام نقدی بانک کارآفرین

دریافت وام نقدی طرح تندیس بانک کارآفرین، برخلاف بانک ایران زمین نیازی به ضامن رسمی ندارد و این وام به پشتوانه سپرده پرداخت می‌شود. بانک کارآفرین تا ۹۰درصد میزان سپرده و تا سقف ۴۰۰میلیون تومان به متقاضیان وام پرداخت می‌کند. یعنی متقاضی وام ۴۰۰میلیون تومانی باید حدود ۴۴۵میلیون تومان در بانک کارآفرین سپرده‌گذاری کند.

سود این تسهیلات پنج درصد است. اما وام‌گیرنده از سپرده‌گذاری خود سودی هشت درصدی دریافت می‌کند. حداکثر مدت ‌زمان بازپرداخت اقساط تسهیلات تندیس بانک کارآفرین نیز، ۲۴ماه تعیین‌ شده است.

حداقل مانده این سپرده ۲۵میلیون تومان است. بعنی حداقل میزان وام دریافتی، حدود ۲۲میلیون تومان است.

حدود شش ماه از تصویب وام ۲۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی با نرخ سود ۵ درصد در شورای عالی مسکن با حضور رییس جمهور می‌گذرد. اما از آن زمان تا کنون هنوز سازمان برنامه و بودجه ضمانت‌نامه پرداخت مابه التفاوت سود تسهیلات تا ۱۸ درصد را ارایه نکرده است. در واقع این سازمان باید تضمین دهد که ۱۳ درصد از سود این وام توسط دولت پرداخت خواهد شد.

شنیده می‌شود رقم مابه‌التفاوت نرخ سود حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان است که عدد سنگینی محسوب می‌شود و ظاهرا مسئولان سازمان برنامه معتقدند این رقم می‌تواند منجر به ایجاد تورم شود.

واریز سود ۹۸۴ هزارتومانی خرداد بحساب سهام عدالتی ها | غافلگیری جدید دولت برای صاحبان سهام عدالت

با این حال بعضی بانکها از جمله بانک سپه پرداخت این تسهیلات را آغاز کرده‌اند. مسئولان بنیاد مسکن در برخی مناطق کشور مثل ایلام نیز اعلام کرده‌اند روند پرداخت وام ۲۰۰ میلیون تومانی ساخت مسکن روستایی تسریع شده است.

بنا به گفته حبیب الله محبی ـ مدیرکل بنیاد مسکن استان ایلام، طرح تسهیلات مسکن روستایی در روستاها افزایش یافته و متقاضیان در روستاها و شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت می‌توانند برای دریافت این تسهیلات اقدام کنند.

وی افزود: طرح تسهیلات مسکن روستایی با سود و کارمزد ۵ درصد و سقف ۲۰۰ میلیون تومان به هر نفر برای احداث مسکن روستایی در سطح روستاهای استان به تصویب رسیده است.

محبی بیان کرد: بازپرداخت این تسهیلات ۲۰ ساله است و زوج‌های جدید، افراد فاقد مسکن و بازگشتی‌های از شهر به روستا در اولویت اول قرار داده شده است.

مدیرکل بنیاد مسکن استان ایلام با اشاره به ثبت نام افرادی که پیش از این برای تسهیلات ۱۰۰ میلیون تومانی مسکن روستایی اقدام کرده‌اند، گفت: افرادی که تا تاریخ بیستم دی ماه سال ۱۴۰۰ برای تسهیلات ۱۰۰ میلیون تومانی معرفی شده‌اند، این افراد نیز در اولویت تکمیل این اعتبار قرار گرفتند و مازاد ۱۰۰ میلیون تومان نیز به این افراد برای تکمیل واحدهای مسکونی آنها نیز پرداخت خواهد شد.

کسانی که برای تامین پول پیش مسکن یا ودیعه مسکن‌شان دچار مشکل جدی هستند می‌توانند برای دریافت وام ودیعه مسکن اقدام کنند. هدف اصلی این وام، زنان سرپرست خانوار، حقوق‌بگیران، کارگران، مستمری‌بگیران و بازنشستگان هستند و در اولویت پرداخت این وام قرار دارند. خانواده‌های ۵ نفره، خانه‌اولی‌ها و کسانی که امسال ازدواج کرده‌اند، نیز می‌توانند برای وام ودیعه مسکن اقدام کنند.

این وام از منابع بانکی تا سقف ۴۰ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ اعطا می‌شود و بر اساس آخرین تغییرات، وام اجاره مسکن یا ودیعه مسکن در سال ۱۴۰۱ از این قرار است؛

کلانشهر تهران: ۱۰۰ میلیون تومان

سایر کلانشهرها (مراکز استان‌ها): ۷۰ میلیون تومان

سایر شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر: ۴۰ میلیون تومان

مهلت ثبت‌نام وام ودیعه مسکن

هنوز مهلت ثبت‌نام وام ودیعه مسکن در سال ۱۴۰۱ اعلام نشده ولی سال پیش همه مشمولان تا ۳۱ شهریور فرصت داشتند تا در این طرح ثبت‌نام کنند و با مراجعه به سایت طرح اقدام ملی مسکن، فرم‌های مشخص‌شده را پر کنند.

مراحل ثبت‌نام وام ودیعه مسکن چگونه است؟

با شماره همراهی که به نام خودتان (یعنی سرپرست خانوار) است، کدملی را به شماره ۳۰۰۰۷۳۶۴۰ پیامک کنید.

تکمیل اطلاعات خواسته شده در سامانه طرح اقدام ملی مسکن

با ثبت‌نام پیامکی، ابتدا شرایط متقاضی مورد بررسی قرار می‌گیرد و سپس با اعلام پیامکی به سرپرست خانوار و معرفی بانک وام‌دهنده، اطلاعات فرد هم در سامانه باید تکمیل شود.

نکته: با وجود اعلام خبر افزایش و آغاز ثبت‌نام، هنوز سایت سامانه جامع طرح های حمایتی مسکن به‌روز نشده و امکان ثبت‌نام سایتی در آن وجود ندارد و رقم‌های وام هم همچنان قدیمی است.

مدارک و شرایط لازم برای وام کمک‌ودیعه مسکن

برای همه خدمات بانکی به چه مدارکی نیاز دارید؟ همان‌ها را هم برای وام ودیعه مسکن همراه داشته باشید ولی برای تأکید بیشتر:

اصل کارت ملی جدید (یا کارت ملی قدیم با برگه ثبت‌نام کارت ملی جدید)

اصل شناسنامه

متاهل یا سرپرست خانوار بودن

حداقل ۵ سال سکونت در شهر تقاضا شده

اجاره‌نامه رسمی به تاریخ ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۱، همراه با کد رهگیری

گواهی کسر از حقوق یا سهام عدالت و حساب رایانه فرد متقاضی برای وثیقه وام، در غیر اینصورت: سفته

دریافت نکردن هیچگونه تسهیلات مسکن از دولت از خانه سازمانی تا زمین و طرح‌های ملی مسکن (یعنی همان سبز بودن فرم ج)

صاحب ملک نبودن از سال ۸۴ به بعد

واحدهای مسکونی کوچک‌تر از ۷۵ متر در تهران / خانه‌های استیجاری کمتر از ۹۰ متر در بقیه شهرها

نکته یک: برای افراد تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد، ضمانت توسط این نهادها صورت می‌گیرد و نیازی به مدارک بالا نیست. باید به خود نهاد حمایت‌کننده مراجعه کنند.

نکته ۲: اگر متقاضی تا حداکثر ۲ هفته از تاریخ معرفی به شعبه بانک، مدارک خود و ضامن‌ها را تحویل ندهد، به معنی رد درخواست تلقی می‌شود.

بازپرداخت و اقساط تسهیلات ودیعه مسکن

بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار کارمزد وام ودیعه مسکن ۱۸ درصد شده است. در نتیجه هر مبلغ اختصاص داده شده، در حداکثر ۵ سال باید به شبکه بانکی بازگردانده شود.

بنابر این، قسط‌های وام -حدودا و با احتساب سود ۱۸ درصد- این مبلغ‌ها می‌شود؛

قسط وام ۴۰ میلیون تومانی: حدود یک میلیون و ۱۵ هزار و ۷۳۷ تومان در ماه

قسط وام ۷۰ میلیون تومانی: حدود یک میلیون و ۷۷۷ هزار و ۵۳۹ تومان در ماه

قسط وام ۱۰۰ میلیون تومانی: حدود ۲ میلیون و ۵۳۹ هزار و ۳۴۲ در ماه

[رده تاکید می‌کند که این رقم‌ها حدودی است و شاید شرایط پرداخت اقساط در بانک‌های مختلف، متفاوت باشد]

با یک حساب سرانگشتی، جمع سود وام ودیعه مسکن در ۵ سال پرداخت ماهانه، از این قرار است؛

سود وام ۴۰ میلیون تومانی: حدود ۲۰ میلیون و ۹۴۴ هزار تومان

سود وام ۷۰ میلیون تومانی: حدود ۳۶ میلیون و ۶۵۲ هزار تومان

سود وام ۱۰۰ میلیون تومانی: حدود ۵۲ میلیون و ۳۶۰ هزار و ۵۶۴ تومان

مشمولان تسهیلات کمک ودیعه مسکن ۱۴۰۱

جالب است بدانید که تسهیلات کمک ودیعه مسکن در سال ۱۴۰۱ به مردان مجرد تعلق نمی‌گیرد و تنها به کسانی اعطا می‌شود که شرایط زیر را داشته باشند؛

دارای طلاقنامه رسمی و فرزند

نخبگان علمی با معرفی بنیاد ملی نخبگان کشور

معلولان جسمی، حرکتی با دارا بودن حداقل ۲۰ سال سن و با معرفی سازمان بهزیستی کشور

وام کمک ودیعه مسکن به زنان مجرد هم فقط مشمول این شرط‌ها می‌شود؛

دارای طلاقنامه رسمی و فرزند

زن مجرد خودسرپرست بالای ۳۵ سال

نخبگان علمی با معرفی بنیاد ملی نخبگان کشور

معلولان جسمی، حرکتی با دارا بودن حداقل ۲۰ سال سن و با معرفی سازمان بهزیستی کشور

منبع: فردا

کلیدواژه: وام بانکی ۱۰۰ میلیون تومانی میلیون تومان ۱۰۰ میلیون تومان بانک ایران زمین کمک ودیعه مسکن وام ودیعه مسکن بانک کارآفرین سرپرست خانوار ودیعه مسکن مسکن روستایی سال ۱۴۰۱ دریافت وام هزار تومان وام بانکی وام نقدی سود وام وام ۱۰۰ بانک ها قسط وام ۱۸ درصد ثبت نام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۷۰۴۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جزئیات صورتجلسه کمیسیون اصل ۹۰ درباره سامانه اعتبارسنجی/ تامین اجتماعی، ثبت احوال و فراجا ترک فعل کردند؟

سامانه اعتبارسنجی که قرار بود تا پایان سال ۱۴۰۲ تکمیل شود، به دلیل عدم همکاری برخی دستگاه‌ها مانند تامین اجتماعی، ثبت احوال، بنیاد ملی نخبگان و فراجا به مرحله رونمایی نرسیده است و انتظار می‌رود جهت به عقب نیفتادن رونمایی از سامانه، هرچه زودتر اطلاعات مورد نیاز برای سامانه اعتبارسنجی از طرف این سازمان‌ها تکمیل شود.

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو – مرضیه کوثری: اعطای تسهیلات خرد به متقاضیانی که تاکنون سابقه دریافت وام نداشته اند، دو دیدگاه متفاوت را در بر می‌گیرد. دیدگاه اول از طرف بانک مورد انتخاب متقاضی است که معیاری برای شناخت و خوش‌حسابی مشتری درخصوص بازپرداخت وام ندارد، از این جهت ممکن است در مراحل اولیه اعطای تسهیلات سختگیری کند یا وام با میزان کمتری از حالت عادی به متقاضی پرداخت کند. دیدگاه دوم مربوط به شخص درخواست‌کننده تسهیلات است؛ صرفا به این دلیل که متقاضی تاکنون تسهیلاتی دریافت نکرده است، بانک با برخورد‌های سختگیرانه و مراحل فرسایشی و طولانی، دریافت وام را کاری غیرممکن نمایش می‌دهد.

 

برای تعدیل این دو دیدگاه، نظام اعتبارسنجی به میان آمد تا فرآیند اعطای تسهیلات خرد را تسهیل کند. بر این اساس، آیین‌نامه سنجش اعتبار در سال ۱۳۸۶ به تصویب هیات دولت رسید که طبق آن، یک شرکت اعتبارسنجی با مشارکت مؤسسات اعتباری و شرکت‌های بیمه شکل گرفت. این شرکت وظیفه داشت تا اطلاعات سابقه دریافت تسهیلات بانکی افراد را جمع‌آوری کند و یک نمره اعتباری به افراد اختصاص دهد. مشکل اصلی این آیین‌نامه محدود بودن نمره اعتباری صرفا به افرادی بود که تسهیلات دریافت می‌کنند؛ درصورتی که بسیاری از متقاضیان تسهیلات، برای اولین بار است که درخواست وام خود را ثبت می‌کنند.

 

در پی حل این مشکل، سال ۱۳۹۸، دولت دوازدهم تصمیم به اصلاح این آیین‌نامه گرفت. از مهم‌ترین تغییراتی که در آیین‌نامه جدید نظام اعتبارسنجی لحاظ شده بود، ملزم کردن همه دستگاه‌هایی بود که اطلاعات تحت اختیار آن‌ها، به نوعی می‌توانست برای افزایش دقت سامانه اعتبارسنجی مفید باشد. اطلاعاتی مانند، سابقه پرداخت قبوض، مالیات و جرایم، نداشتن سوءسابقه مربوط به مسائل مالی و... شامل اطلاعات مورد نیاز سامانه اعتبارسنجی می‌شدند.

 

طبق اعلام مسؤوولان کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در چهارم اسفند سال گذشته، بخش کمی از اطلاعات مورد نیاز سامانه اعتبارسنجی باقی مانده بود که اگردستگاه‌های مربوطه همکاری می‌کردند و آن اطلاعات در اختیار پایگاه داده بانک مرکزی قرار می‌گرفت؛ احتمال می‌رفت که سامانه اعتبارسنجی جدید تا پایان سال جاری رونمایی شود.

 

اما مشخصا این اطلاعات در اختیار بانک مرکزی قرار نگرفت و رونمایی از سامانه اعتبارسنجی مجددا به تعویق افتاد. برطبق آخرین اطلاعات، ۲۷ فروردین سال جاری، کمیسیون اصل ۹۰ قانون اساسی مجلس شورای اسلامی جلسه‌ای با موضوع «عملکرد دستگاه‌های حاکمیتی در ارائه اطلاعات مورد نیاز پایگاه داده اعتباری (سامانه اعتبارسنجی)» با حضور دستگاه‌های مربوطه این سامانه برگزار کرد. در مشروح صورت جلسه، ضمن تقدیر از دستگاه‌هایی که در ارائه اطلاعات همکاری کرده اند، در قالب مصوباتی به سازمان‌هایی که عملکرد لازم را نداشته‌اند تذکر داده شد تا اطلاعات مورد نیاز را در اسرع وقت به پایگاه داده اعتباری ارائه کنند.

 

براساس بند‌های ۲، ۵، ۸ و ۹ این مصوبه به ترتیب معین شد که اطلاعات تخلفات رانندگی توسط فراجا، اطلاعات مربوط به بیمه اشخاص توسط سازمان تامین اجتماعی، تاریخچه محل اقامات و مشخصات اعضای خانوار توسط سازمان ثبت احوال و استعلام نخبگی توسط بنیاد ملی نخبگان تعیین و تکلیف شود. غفلت دستگاه‌های نامبرده در ارائه اطلاعات توجیهی نداشته و صرفا رونمایی از سامانه اعتبارسنجی را با مشکل مواجه می‌کند.

 

کمتر از یک ماه دیگر تا شروع به کار مجلس سیزدهم باقی مانده است و در صورتی که داده‌های مورد نیاز برای سامانه اعتبارسنجی تکمیل نشود یا به بلوغ حداقلی جهت رونمایی نرسد، با ورود مجلس بعدی تکمیل این سامانه چندین ماه به تعویق خواهد افتاد.

 

علاوه بر این موارد، براساس مصوبه جلسه کمیسیون اصل ۹۰، با توجه به ارائه سرویس‌های اطلاعاتی مختلف به بانک مرکزی، مقرر شد این بانک حداکثر تا یک ماه آینده، فاز اول مدل جدید اعتبارسنجی را جهت بهره‌برداری فراهم کند؛ بنابراین سازمان های مربوطه باید نهایت همکاری را در عرضه اطلاعات جهت اتمام فرایند سامانه اعتبارسنجی داشته باشند.

دیگر خبرها

  • بدهی ابر بدهکاران بانکی؛ بیش از ۷۰ درصد پایه پولی کشور
  • یک میلیون و۶۰۰ هزار متقاضی در صف انتظار برای دریافت وام ودیعه مسکن
  • برنامه‌ریزی برای تامین تسهیلات بانکی ۱۲هزار واحد مسکن در ایلام
  • بهترین وام خرد سال ۱۴۰۳: راهنمای کامل دریافت وام برای مردم عادی
  • تذکر کمیسیون اصل نود به ۴ دستگاه برای پیوستن به سامانه اعتبارسنجی
  • افرادی که سهام عدالت دریافت نکرده‌اند بخوانند
  • پرداخت ۱۱۷ همت تسهیلات بدون ضامن
  • جزئیات صورتجلسه کمیسیون اصل ۹۰ درباره سامانه اعتبارسنجی/ تامین اجتماعی، ثبت احوال و فراجا ترک فعل کردند؟
  • راهکار‌های هدایت منابع تسهیلات به سمت تولید چیست؟
  • پرداخت ۱۶۰ هزار میلیارد تومان وام ازدواج در کشور